TANGÓ TANFOLYAM BUDAPEST - SENIOR TANGO KLUB - ARGENTIN TANGÓ - BudaiTangoClub - BUDAI TANGÓ

Mi az argentin tangó?

TANGÓ & DIÓ - tangó tánc terápia az ALZHEIMER KÓR ELLEN

Tánccal az ALZHEIMER-KÓR ELLEN.


Tánccal az Alzheimer-kór ellen.

„EGY ÓRA TANGÓ ÉS EGY MARÉK DIÓ… A szerző, dr. Nyéki Gabriella – oly sok orvoshoz hasonlóan – a gyógyítás útját járja. 

Ausztriában dolgozik egy gyógyszállodában. Itt találkozik a 82 éves Lisa nénivel, aki nagyon fél az Alzheimer-kórtól és hogy megelőzze a demenciát, a hét minden napján táncolni jár. Majd meghívja a Doktornőt birtokára, és egy hónapon át együtt járnak tánciskoláról-tánciskolára, önkéntes munkával segítik az Alzheimer otthon lakóit, kirándulnak, nevetnek, diót esznek és mindeközben életbölcsességeket szívnak magukba Luciával, az argentin orvostanhallgató lánnyal, aki cserediákként egy hónapot tölt Bécsben… 

Egy belső hang azt súgja neki, hogy küldetése van. E spirituális élmény sorsfordító lehet az egész világra. Egy hajnalon arra ébred, hogy valóra váltja nagyszabású álmát, mindenkinek elárulva, hogy egy új útra indulunk a mai reggelen. TÁNCCAL AZ ALZHEIMER-KÓR ELLEN – elindításával szeretné felhívni a világ figyelmét e XXI. század pusztító, oly sok család közérzetére kiható, óriási társadalmi és gazdasági terheket is jelentő betegségre. 

Az Alzheimer-kór nem válogat és nincsenek földrajzi, etnikai, társadalmi és gazdasági határai. Így bárki áldozata lehet e gyógyíthatatlan kórnak. Fektessünk hangsúlyt a megelőzésre! 

A rendszeres tánc okosabbá tesz minket. Kutatások bizonyítják, hogy a biciklizés, úszás, golfozás: 0%-kal, az olvasás: 35%-kal, a keresztrejtvényezés heti négy alkalommal: 47%-kal és a rendszeres tánc: 76%-kal csökkentette a demencia kockázatát. 

„Mélyen meghatnak azok a családok, akiknek rokonai Alzheimer-kórban szenvednek és akik vették az időt és fáradságot, hogy elolvassák a történeteimet a táncról, mint a demencia megelőzésének egyik módjáról, életbölcsességekkel fűszerezve, mert érdekelte őket a mondanivalóm. Ennél nagyobb elismerést nem is kívánhatnék” – részlet a szerző előszavából. 

Készült a 2014. szeptember 21-ei Alzheimer-világnap alkalmából. Minden korosztálynak kötelező olvasmány!”


TÉNYEK

- 2050-RE A VILÁG NÉPESSÉGÉBŐL 2 MILLIÁRD EMBER LESZ 60 ÉV FELETTI (WHO).

- 2010-BEN KÖZEL 36 MILLIÓ EMBER ÉLT DEMENCIÁVAL VILÁGSZERTE.

- AZ ELÖREJELZÉSEK SZERINT 2030-RA MEGKÉTSZEREZÖDIK,
2050-RE PEDIG TÖBB MINT MEGHÁROMSZOROZÓDIK A DEMENCIÁBAN SZENVEDÖ EMBEREK SZÁMA.

- 2030-RA ELÉRI A 66 MILLIÓT, 

- 2050-RE 115 MILLIÓ FÖLÉ EMELKEDHET AZ ALZHEIMER-KÓRBAN ÉS MÁS DEMENCIÁBAN SZENVEDŐK SZÁMA,
AMI AZT JELENTI, HOGY A VILÁGON MINDEN 85. EMBER ÁLDOZATÁVÁ VÁLIK E BETEGSÉGNEK.

Szív- és érrendszeri betegségek, pszichés problémák, Parkinson és Alzheimer-kór… Argentínában a tangó ritmusú táncot egyre gyakrabban alkalmazzák terápiás és betegséget megelőző célokra, a jó lelki-fizikai állapot fenntartására, a memória javítására. A módszer Európában is terjedőben van.

Szeretettel ajánlom e könyvet mindazoknak, akik még nem szenvednek Alzheimer-kórban, és mindazon családoknak, akik már megtapasztalták rokonaik, barátaik körében az egész család közérzetére kiható, óriási lelki terheket is jelentő betegséget.

Dr. Nyéki Gabriella


 

Vissza

 SENIOR ARGENTIN TANGÓ KLUB